söndag 28 mars 2010
onsdag 24 mars 2010
Bakre locket monteras
lördag 20 mars 2010
Limning av mahognylisterna
fredag 19 mars 2010
torsdag 18 mars 2010
Kerfed linings
I väntan på att sidorna torkar tillverkar jag dessa lister som på engelska heter kerfed linings. Jag använder mahogny vilket är ett pålitligt material som inte vrider sig eller spjälkas så lätt.
Jag hyvlar de till måtten 10x6mm. Sen fräser jag den ena kanten. Klicka på fotot för större bild.
Sågar spåren med bandsåg. Har gjort ett litet pennstreck på stoppklossen. Det använder jag för att få samma avstånd mellan urtagen.
Så var det klart. Dessa lister sitter där sidan möter locket. De tjänar som förstärkning. Ursågningarna är till för att listerna ska gå att böja och därmed följa gitarrsidans form.
Sidorna basas och monteras till lock och hals
Sidorna låter jag ligga i vatten i några timmar innan jag pressar fast dem i formen. Den här gitarren har en smalare midja än vanligt. Det gör det extra svårt att få flammlönnen att böja sig utan att spricka. Jag går på med strykjärnet i böjarna innan sammanpressningen.
Det tar minst tre dygn att torka.
onsdag 17 mars 2010
fredag 12 mars 2010
Gitarrhalsen
Gitarrhalsen till denna modell tillverkar jag av flammlönn . Det blir snyggt att ha samma material i baksidan, sargen och i halsen. Gitarrer med stålsträngar bör ha dragstång eller trussrod som det heter på engelska. Halsen kan annars lätt böjas av strängtrycket.
Med stämjärn tar jag upp de urtag som sen dragstången ska ligga i.
Stången ska nu kapas i rätt längd och sen gängas.
Jag tapperar halsen på baksidan.
Ett faneer i lönn limmas på huvudet. Det ger extra styrka till den skarv som gjorts för att få till vinklingen av huvudet.
Grovsågning av halsens form görs i slutet.
Jag kör med den spanska metoden att fästa halsen vid sargen. Det finns flera olika sätt. Jag tycker det här blir starkast.
Putsat till 1200 korn, lent som en barnrumpa. Den här delen kommer inte att synas men i jakten på det perfekta ljudet lämnas inget åt slumpen. Allt inne i gitarrens ljudlåda ska vara avrundat och välputsat så att tonerna inte dämpas. Den slutliga avrundningen av halsen gör jag när den sitter i gitarren och när greppbrädan har limmats fast.
torsdag 11 mars 2010
Locket färdigställs
När alla ribbor limmats ska de hyvlas ner. Ribborna fungerar som förstärkning och för att sprida tonerna över hela locket. Man söker rätt avvägning mellan styrka och förmågan att vibrera. Med hjälp av att knacka med knogen mot locket hör man hur tonen och lockets sustain ändras. Efter några gitarrbyggen får man in känslan för detta moment.
onsdag 10 mars 2010
Locket
Locket slipas nu ner till ca 3 mm. För att mäta tjockleken använder jag detta mätinstrument, indikatorklocka tror jag att det heter.
Här syns också den färdiga rosetten. Efter ytbehandling kommer sälgrotens mönster att framträda klarare.
Nu ska ribborna till baksidan av locket tillverkas. Jag använder material från samma del som till locket. Gitarren kommer att utsättas för olika temperatur och fuktighet. Använder man material från samma träddel kommer utvidgning och krympning att ske lika mycket. Det minimerar risken för sprickbildning.
Bästa sättet att få en plan yta är att fästa en dubbelhäftande tejp på ett planfräst bord. Här har jag slipat några av ribbornas anliggningsytor plana.
En stålsträngad gitarr har ett annat system för ribbornas placering. Eftersom stålsträngarna utövar ett högre tryck mot locket så måste det därmed vara starkare. De stående trälisterna trycker mot taket och håller ned ribborna under limning.
Ribborna limmas i omgångar. Resterande ribbor limmas senare. Efter torkning ska ribborna hyvlas ner. Det blir morgondagens jobb. Idag har jag även börjat arbeta med gitarrhalsen.
En stålsträngad gitarr har ett annat system för ribbornas placering. Eftersom stålsträngarna utövar ett högre tryck mot locket så måste det därmed vara starkare. De stående trälisterna trycker mot taket och håller ned ribborna under limning.
Ribborna limmas i omgångar. Resterande ribbor limmas senare. Efter torkning ska ribborna hyvlas ner. Det blir morgondagens jobb. Idag har jag även börjat arbeta med gitarrhalsen.
tisdag 9 mars 2010
Rosetten tillverkas och monteras
Rosetten till den här gitarren tillverkar jag själv. Materialet är sälgrot. Tyvärr hade jag ingen större bit så det blev till att skarva. Här ser man en av bitarna som ligger i urtaget som jag gjort med överhandsfräsen.
För att få exakt passform på sälgrotsbitarna så tillverkade jag två hjälpmedel. Här är det ena. Jag har limmat fast ett slipband på en urfräsning med samma diameter som på locket. Det går lätt att slipa "ytterkurvan" på detta sätt.
Här slipar jag "innerkurvan". För att tillverka hjälpmedlet så började jag med att skruva in en fransk skruv i en träbit. Sen svarvade jag den till rätt diameter. Limmade sen på ett slipband. Hur svårt kan det va när man har de rätta maskinerna?
Nu är det bara att passa in sälgrotsbitarna i urtaget och pressa ihop för limning.
måndag 8 mars 2010
Stålsträngad akustisk gitarr
Jag börjar med locket. Granen jag använder kommer från trakten. För att få stående årsringar har jag gjort tårtbitar av stammen. Dessa har torkat i minst ett år utomhus under tak. Sen har de legat inne i värmen i några månader. Det är viktigt att de är helt torra.
Ur en tårtbit får jag ett lock. Jag klyver biten och limmar ihop halvorna. Det är ytterst viktigt att ytorna som ska limmas är helt plana. Man ska inte behöva tvinga ihop halvorna för att det ska sluta tätt. Gitarrer vars lock har spruckit i mitten har med all sannolikhet inte haft en bra fog.
Efter att fogen torkat börjat arbetet med att plana ner locket. Jag hyvlar ner det till ca 4 mm. Därefter ska rosetten monteras.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)