När alla ribbor limmats ska de hyvlas ner. Ribborna fungerar som förstärkning och för att sprida tonerna över hela locket. Man söker rätt avvägning mellan styrka och förmågan att vibrera. Med hjälp av att knacka med knogen mot locket hör man hur tonen och lockets sustain ändras. Efter några gitarrbyggen får man in känslan för detta moment.
torsdag 11 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Herre Gud!
SvaraRaderaJag som trodde att jag skulle börja bygga gitarrer när jag blir pensionär! Tack för Din detaljerade (och lätt avskräckande) beskrivning. Nu vet man vad som behöver göras i alla fall...
En sak som jag inte hittade är väl hur du torkar virket.
Har Du aldrig funderat på att ge kurser?
Fantastiskt fin och trots allt inspirerande blogg.
Vänliga hälsningar Lasse Hellström i Göteborg
Tack Lasse!
SvaraRaderaDet är fantastiskt roligt att bygga gitarrer så det tycker jag att du ska prova på. Jag byggde min första gitarr efter beskrivningar som jag hittade på nätet.
Granvirket till locken sågar jag i tårtbitar. Från en stock kan det bli 8 bitar. Dessa tårtbitar får torka i uthuset i ungefär ett år.
Att ge kurser skulle vara kul. Jag är utbildad slöjdlärare och saknar "utlärandet". Tyvärr har jag alldeles för liten lokal för att rymma det antal elever som krävs för att få ekonomi på det hela.
Vänliga hälsningar Mats